Аномалія розвитку колінного суглоба – патологія рідкісна, але вона здатна призвести до інвалідності вже в дитячому віці. Не всі аномалії вимагають термінового хірургічного втручання, багато видів аномалій можна вилікувати консервативно. Але ігнорувати патологію не варто. У Ладістен проводять операції по корекції аномалій колінних суглобів різного характеру.

Види аномалій

Найбільш поширені патології розвитку коліна:

Відсутність надколінка. Функція «колінної чашечки» – захист суглоба від зсувів. Якщо патологія виникала сама по собі, лікувати її не потрібно. На жаль, часто при відсутності надколінка проявляється супутні аномалії – вивихи, недорозвиненість гомілки або стегна.

Багатоскладовий надколінок. Колінна чашечка складається з 2-3 фрагментів. Розмір коліна при цьому нормальний, воно функціонує. У пацієнтів зростає ризик травмування і розвитку артрозу.

Вроджений вивіх колінних суглобів. Патологія, при якій коліно сильно розгинається, але не згинається. Виглядає порушення, як «коліно в зворотну сторону». Вимагає термінового лікування.

Вивих колінної чашечки. Аномалія розвитку надколінка, генетичної природи. Надколінок зміщений, рух в суглобі обмежені. З віком розвивається Х-подібна деформація.

Згинальна контрактура колінного суглоба. Рідкісна патологія, яка потребує хірургічної операції. В підколінної області утворюється складка. Можуть страждати нерви і сухожилля.

Причини розвитку аномалій колінних суглобів

Чому виникає аномалія розвитку колінного суглоба точно невідомо. Лікарі схильні вважати, що до неї призводять зовнішні і внутрішні чинники впливу на плід:

  • радіація і різне патологічне випромінювання;
  • дія токсинів та хімікатів, в тому числі деяких лікарських препаратів;
  • інфекції мами і внутрішньоутробні інфекції дитини;
  • порушення роботи щитоподібної залози і всієї ендокринної системи;
  • патології імунітету.

Якщо негативний вплив на плід відбувся в першому триместрі, коли закладається опорно-руховий апарат, то виникає недорозвинення колінного суглоба та інших структур. При більш пізньому впливі суглоб і кісткові структури можуть деформуватися.

Діагностика

У більшості випадків аномалія розвитку колінного суглоба діагностується після візуального огляду та пальпації. Також збирають анамнез – при багатьох аномаліях пацієнт скаржиться на болі і дискомфорт в ураженій області. Підтверджує діагноз рентген-діагностика, КТ або МРТ.

Деякі аномалії проходять безсимптомно, наприклад, «багатоскладовий надколінок». Їх можна діагностувати тільки інструментальними методами. Додатково лікар може призначити функціональні тести і біопсію.

Як лікувати

Аномалія розвитку колінного суглоба виліковна. Найбільш результативний ефект дає реконструктивна операція.

Лікування переслідує три мети:

  • усунення деформації, як косметичного дефекту;
  • відновлення повноцінної функції коліна і ніг;
  • поліпшення якості життя і психічного здоров’я.

Для корекції вроджених деформацій колінного суглоба, його недорозвиненості і аномалії розвитку в Ладістен застосовують ряд сучасних малоінвазивних технік:

У ряді випадків застосовуються спеціальні ортопедичні апарати фіксації, які допомагають правильному зрощенню кінцівки. У клініці використовують унікальний запатентований апарат доктора Векліча з поліпшеною конструкцією. Період реабілітації включає ЛФК та ​​масажі. Ці процедури також доступні в Ладістен-клінік.

Не варто переживати через наявність аномалій, але ігнорувати їх також не можна. Своєчасне лікування повертає пацієнта до нормального життя вже через кілька тижнів.


Джерела
  1. ПРО АНОМАЛІЇ Будова ТА «ВАРІАНТИ норм» ОПОРНО-РУХОВОЇ СИСТЕМИ (НА МОДЕЛІ КОЛІННОГО суглоб) Бабуркіна Є.П. , Сіменач Б.І., ДУ
  2. «Інститут патології хребта та суглобів ім. М.І. Ситенка НАМН України », Харків Природжений вивих коліна, Автори: Simeon A. Boyadjiev Boyd, MD, University of California, Davis
  3. Травматологія та ортопедія. Керівництво для лікарів. Том 3. Шапошников Ю.Г.
Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Ladisten
Average rating:  
 0 reviews